Φυσικοθεραπεία: Λοιπές Τεχνικές Αποκατάστασης


Χειροπρακτική-CYRIAX-Manual Therapy

H Χειροπρακτική εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, πριν από 2.000 χρόνια και εφαρμοζόταν από τους αρχαίους Έλληνες στα Ασκληπιεία. Στη σύγχρονη Χειροπρακτική, ιδρυτής και θεμελιωτής θεωρήθηκε ο καναδός Ντάνιελ Ντέιβιντ Πάλμερ, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο πανεπιστήμιο χειροπρακτικής το 1897 στην Αμερική. Έκτοτε η Χειροπρακτική αναπτύχθηκε ώστε να αποτελέσει την πρώτη επιλογή για μυοσκελετικά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης στις ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία κ.α.

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, στο σύγγραμμά του “Περί Άρθρων”, πρέπει να αναζητούμε τη βασική αιτία μιας ασθένειας πρώτα στη σπονδυλική στήλη. Η δυσλειτουργία της σπονδυλικής στήλης λόγω μηχανικών προβλημάτων επηρεάζει τη λειτουργία του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος. Διάφορες αιτίες είναι δυνατό να περιορίσουν τη σωστή κίνηση των σπονδύλων. Η παρατεταμένη κακή στάση, οι επαναλαμβανόμενες απότομες κινήσεις, η άρση βάρους, είναι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στη λανθασμένη κίνηση των σπονδύλων.

Ως εκ τούτου, η δυσλειτουργία και ο εκφυλισμός των μυών και των αρθρώσεων, καθώς επίσης και η πίεση των νεύρων που ξεκινάνε από τη σπονδυλική στήλη, είναι άμεσα αναμενόμενος. Έτσι, η μη ευθυγράμμιση των σπονδύλων είναι μια από τις βασικότερες αιτίες πρόωρου εκφυλισμού του νευρομυοσκελετικού συστήματος και των συνεπειών αυτού, όπως Αυχενικό Σύνδρομο, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες και άλλα.

Η χειροπρακτική χρησιμοποιεί τις ανατάξεις (ήπια τεχνική επαναφοράς της σπονδυλικής στήλης στη φυσιολογική τροχιά κίνησης) ώστε να κινηθούν πιο εύκολα οι αρθρώσεις, να μειωθεί ο ρυθμός εκφυλισμού τους, να λειτουργήσουν οι μύες και το κυριότερο να απελευθερωθούν τα σπονδυλικά νεύρα, αντιμετωπίζοντας έτσι τα αίτια των συμπτωμάτων. Ο πρωταγωνιστής των ιατρικών χειρισμών ήταν ο JA.Mennell οστεοπαθητικός που δίδασκε κύρια σε φυσικοθεραπευτές. Μαθητής του ήταν ο Cyriax, του οποίου το βιβλίο ‘Τextbook of Orthopaedic Μedicine’ (1978) μέχρι και σήμερα θεωρείται κλασικό στην κλινική αξιολόγηση των κινητικών λειτουργιών.

Ο Cyriax επινόησε μια σειρά χειροπρακτικών τεχνικών των οποίων η ασφάλεια βασιζόταν στην πολύ καλή αξιολόγηση και στον έλεγχο των παραγόντων που μπορούν να δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο Cyriax μετέδωσε τη γνώση στον πατέρα του Steven De Coninck, ο οποίος με τη σειρά του μας δίδαξε την καταπληκτική αυτή μέθοδο στα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στο Βέλγιο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η χειροπρακτική δεν είναι πανάκεια. Είναι ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» στα χέρια του φυσικοθεραπευτή, που σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο. Είναι όμως και περιπτώσεις που η χειροπρακτική αντενδείκνυται και πρέπει να αποφεύγεται. Μετά από μακρόχρονη εμπειρία και ιδιαίτερη σεμιναριακή κατάρτιση στην «πηγή» της Χειροπρακτικής (Βέλγιο, Χειροπρακτική κατά Cyriax), είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε το πρόβλημά σας, να σας ενημερώσουμε κατά πόσο η χειροπρακτική ενδείκνυται για την περίπτωση σας, να θεραπεύσουμε τον πόνο σας (είτε με χειροπρακτική, είτε με οποιαδήποτε άλλη φυσικοθεραπευτική μέθοδο) και να εφαρμόσουμε με επιτυχία τις πλέον ασφαλείς χειροπρακτικές τεχνικές κατά Cyriax.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται με χειροπρακτική είναι:

  • Προβλήματα μέσης (Οσφυαλγία, Ισχιαλγία, Δισκοπάθεια, Δισκοκήλη κ.α.).
  • Προβλήματα αυχένα (Αυχενικό Σύνδρομο, Πονοκεφάλους, Δυσκαμψία κ.α.).
  • Προβλήματα στάσης του σώματος (Κύφωση, Λόρδωση, Σκολίωση).
  • Προβλήματα αρθρώσεων ( επικονδυλίτιδα, παθήσεις άκρου ποδός κ.α.).

Με μια ματιά

Γυμναστική
Θεραπευτικό Μασάζ
Αισθητική Φυσικοθεραπεία