Αναλύοντας τα πρώτα μας βήματα

Τ α περισσότερα παιδιά γεννιούνται με φυσιολογικά ανεπτυγμένα πόδια τα οποία δομικά, είναι σταθερά και λειτουργικά. Ωστόσο, σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό παιδιών εμφανίζονται παραλλαγές της φυσιολογικής δομής του πέλματος με επακόλουθες παραμορφώσεις και διαταραχές στη βάδιση.

Τα περισσότερα προβλήματα εμφανίζονται στις ηλικίες από 3-14 χρονών. Οι παραμορφώσεις που είναι πιο συχνά παρατηρούμενες είναι:

  • η πλατυποδία (έλλειψη ποδικής καμάρας),
  • η κοιλοποδία (αυξημένη ποδική καμάρα),
  • η βλαισοποδία ( στροφή του πέλματος)
  • η ραιβοποδία (στροφή του πέλματος) κ.α.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζεται πόνος ή εύκολη κόπωση. Σε πολλές όμως περιπτώσεις που δεν έχουμε συμπτωματολογία, οι παθήσεις του πέλματος, μπορούν μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν σκολίωση, κύφωση, λόρδωση και άλλες παραμορφώσεις στη σπονδυλική στήλη και τα γόνατα. Για την πρόληψη και θεραπεία των αναφερόμενων προβλημάτων δημιουργήθηκε το γνωστό σε όλους μας πελματογράφημα.

Το πελματογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει ή να επιβεβαιώσει τα πιθανά προβλήματα στα πόδια των μικρών ασθενών. Η εξέταση είναι απλή, το παιδί καλείται να σταθεί και να περπατήσει πάνω σε έναν τάπητα με χιλιάδες αισθητήρες, με μία εύκολη και διασκεδαστική διαδικασία, πολλά παιδιά το βλέπουν σαν παιχνίδι! Έτσι αναλύουμε τις φορτίσεις που κατανέμονται στα πέλματά τους και κατά πόσο αποκλίνουν από το φυσιολογικό.

Το πελματογράφημα ιδιαίτερα κατά την χρονική περίοδο της παιδικής και της προεφηβικής ηλικίας, αποτελεί ένα απαραίτητο διαγνωστικό “εργαλείο”. Το παιδί που θα χρησιμοποιήσει πέλμα κατά την διάρκεια διαμόρφωσης της ποδικής καμάρας, θα ανήκει ως ενήλικας στο 5 - 10% του πληθυσμού που δεν θα χρειαστεί ποτέ στην ζωή του να χρησιμοποιήσει πέλμα και θα έχει λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσει σκολίωση και άλλες παθήσεις στη σπονδυλική στήλη και στα γόνατα.

Η πρόληψη είναι και η καλύτερη θεραπεία και η επιτυχία αυτής της θεραπείας, εξαρτάται από την εφαρμογή της στην κατάλληλη ηλικία, όπως 2-5 χρόνων όπου και γίνονται οι δραστικές αλλαγές στο πόδι. Μια τελευταία ευκαιρία μάς δίνεται μεταξύ 9-14 χρόνων, όπου γίνεται η επόμενη σημαντική ανάπτυξη του σώματος των παιδιών. Γι’ αυτό το λόγο μην καθυστερείτε!

Ελάτε σήμερα στο χώρο μας και κάντε ένα πελματογράφημα εντελώς δωρεάν και προσφέρετε τα παιδιά σας τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη στάση τους, διορθώνοντας τη δομή του πέλματός τους.